Közeledik november 1-je, mindenszentek napja. 

Mindenszentek alkalmából az üdvözölt szentekre emlékezve gyertyát gyújtunk otthon, a temetőkben.

Sokan összemossák a halottak napjával, amely azonban november 2-a, amikor is az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért gyújtunk gyertyát.  (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mindenszentek)

Természetesen mi egyformán gyertyát gyújtunk mindazokért, akiket elvesztettünk eddigi életünk során.

Hazánkban megszokottá vált, hogy mindenszentek és halottak napján szomorúság ül ránk. Könnyeket hullatunk, a szívünk kegyetlenül fáj. Elvesztettünk apákat, anyákat, nagyszülőket, testvéreket, fiúkat és lányokat, barátokat, iskolatársakat, ismerősöket. Az élet múlandó, az élet elvehető. Az életüket elvették. Igazságtalanságot érzünk, és ilyenkor mindig feltesszük azt a kérdést, hogy miért? Miért velünk történt meg ez? Miért vették el őket tőlünk?

A választ talán sosem tudjuk meg.

halloween mindenszentek halottak napja emlékezés gyász gyertya tökfaragás jókedv móka

Szinte mindannyian elvesztettünk már valakit, akire mindennap kell emlékeznünk, aki mindennap eszünkbe kell, hogy jusson. És ez így is van jól, hol többet, hol kevesebbet gondolunk rá.

De ezek a napok valahogy még fájdalmasabbak, mint a többi...

Az elmúlást mindig szomorúan, könnyek közt éljük meg.

Kit sajnálunk jobban, önmagunkat, mert itt hagyott bennünket, vagy őt, amiért már nem élheti tovább földi életét? Ez egy furcsa kérdés, talán megválaszolni sem szükséges…

Viszont gondoltál már arra, hogy  vidáman emlékezz rá? Eszedbe jutott valaha összehívni a baráti társaságot vagy a rokonságot és elővenni a fényképeket, videókat és együtt emlékezni a jóra, a szépre, az együtt töltött évekre?

Miért gyászolsz egyedül? Oszd meg szeretteiddel magányodat, együtt könnyebb átélni az ilyen napokat!

Meséljetek egymásnak közös élményeket! Idézzétek fel az elhunyt szerettel, baráttal töltött időket! Tiszteljétek meg őket az emlékezéssel, ahogy ti szeretnétek, ahogy te szeretnéd!

Ne temetkezz magadba és a könnyeidbe! Hallgasd meg azokat az embereket is, akiknek ugyanúgy vagy hasonlóan fáj a gyász, az elvesztés!

Menjetek együtt a temetőbe és gyújtsatok gyertyát!

halloween mindenszentek halottak napja emlékezés gyász gyertya tökfaragás jókedv móka

A bánat is lehet felemelő, a szomorúság is lehet szép és meghitt. Ne feledd, hogy nem vagy egyedül ezen a világon! Ne érezd magad egyedül!

Nyújts kezet másnak is és ne legyen rajtad teljesen úrrá a szomorúság!

Sokan felháborítónak tartják, hogy míg ilyenkor a szomorúság és a bánat ül a magyarságra, és a legtöbb keresztény népre, addig más nemzetek vígassággal, csínytettekkel ünnepelnek. Ünnepelnek, de egészen mást és máskor…

Hiszen az angolszász országokban mindenszentek előestéje, október 31-e, Halloween éjszakája. Pl. Amerikában a gyerekek jelmezekbe öltözve járnak házról házra cukrokat, csokikat gyűjtve.

Ezt a szokást egyre több nemzet veszi át Európában. Előszeretettel tartanak a fiatalok Halloween party-kat ezen az éjjelen Magyarországon is. Népszerűbb a töklámpás, amely a Halloween elsőszámú jelképe.

Tökfaragó rendezvényeket tartanak az óvodákban, iskolákban, közösségi termekben, különböző tréfás vetélkedőkkel ismerkedhetnek meg a gyerekek Halloween közeledtével hazánkban is.

Míg a gyerekek ezeknek a programoknak nagyon örülnek, addig a felnőttek körében igen csak megosztó a Halloween gondolata hazánkban. Egyesek csak „az amerikaiak utánzásának”, míg mások megbotránkozásnak tekintik. Holott ez nem amerikai népszokás, ők is átvették az angolszászoktól… és egyre több olyan forrás jelenik meg, amely bizonyítja, hogy őseink is míveltek hasonló tevékenységeket hajdanán. 

Sokan állítják, ez egy újfajta divat, aminek hódolnak a mai fiatalok és közben nem tanulják meg tisztelni az emlékezést, a gyászt. Gyászolni lehet csendben is…halkan jegyzem meg.

Ennek okán már október közepén megjelennek a közösségi oldalakon a „Magyarországon Mindenszentek van, nem Halloween” feliratú képek, tiltakozásképp tulajdonképpen miért is?

Miért is sért bárkit is az, ha feldíszítjük az otthonunkat töklámpásokkal? Miért is bűn tököt faragni a gyerekekkel? Kit sértünk meg azzal, ha október végén horror filmeket nézünk és még egy maszkot is a fejünkre húzunk?

Egy mókás halloween partinál talán nincs is jobb esemény egész évben. Jópofa ötletek vannak az ételekre, a mókás jelmezekre, a díszítésre, sokféle játék, amelytől kacag gyermek és felnőtt egyaránt.

halloween mindenszentek halottak napja emlékezés gyász gyertya tökfaragás jókedv móka

Nekem volt egyszer lehetőségem Halloween bulit rendezni, szerényen mondom, az egyik legjobban sikerült bulim volt. Annyi nevetést, kacagást én még nem hallottam, mint aznap este. És másnap ugyanúgy gyertyát gyújtottunk, temetőkben jártunk, emlékeztünk.

Tudom, hogy érzékeny témát feszegetek. De beszéljünk róla.

A magyar nép amúgy is SOKKAL borúsabban lát mindent, mint bármelyik másik.

Miért is nem hagyjuk békén egymást? Miért fáj az, ha valakinek tetszik a Halloween ötlete és még kedvet is kap egy kis mulatságra? Ne mással légy elfoglalva állandóan, hanem önmagaddal. Talán nem leszel olyan keserű, ha önmagaddal törődsz és nem a szomszéd szokásaival.

Tiszteletben tartom, ha neked nem tetszik, de te is tartsd tiszteletben, hogy nekem tetszik.

Egy szóval sem mondom, hogy állj neki holnaptól töklámpást faragni, vagy Halloween party-t szervezni, de én hadd ne legyek már rossz vagy lelketlen, amiért ezt megteszem.

És azt is megértem, ha ezzel Te nem tudsz azonosulni...szíved joga.

Mint mindenhol, itt is vannak kivételek…

Természetesen a sírgyalázást én is elítélem, de ilyenről még nem hallottam Halloween idején. Inkább arról, hogy a temetőkből lopják el a koszorúkat, mécseseket halottak napján az arra járók. Hallottam olyanról is, aki egész évben ki sem megy a temetőbe, de halottak napjára a drágábbnál drágább koszorúk, kelyhek lepik el a sírt. Mindenkinek megvan a maga keresztje. Számoljon el minden egyes ember a saját lelkiismeretével.

Mindenki úgy emlékezik, ahogy tud, ahogy akar.

Magánügy.

Ahogy az is, hogy éppen tököt faragok, vagy vérfarkas jelmezbe bújok.

halloween mindenszentek halottak napja emlékezés gyász gyertya tökfaragás jókedv móka

Sokkal kevesebb keserűség lenne ebben az országban, ha békén hagynánk egymást.

Emlékezzünk, gyújtsunk gyertyát szeretteinkért és a szentekért. És ha úgy tartja kedvünk, faragjunk tököt, díszítsük fel otthonunk Halloween alkalmából.

Mindenki csinálja azt, ami neki jól esik, és ne foglalkozzunk állandóan a másikkal!

Élj úgy, ahogy te szeretnél, ne pedig úgy, ahogy azt mások elvárják!

Akkor most Halloween vagy Mindenszentek?

Szerintem mindkettő! És pont.